Django Unchained

Django-Unchained1I en tämligen iögonfallande vagn tar sig den tyske tandläkaren Dr. King Schultz (Christoph Waltz) fram genom de amerikanska sydstaterna. Trots att han inte tagit sig an en endaste patient på flera år, presenterar han sig fortfarande som tandläkare. Den perfekta täckmanteln för en prisjägare.

I sin jakt på de eftersökta bröderna Brittle kommer han i kontakt med Django (Jamie Foxx), en slav som har viktig information om de eftersökta bröderna. Efter ett lyckat samarbete övertalas han av Schultz att fortsätta arbeta tillsammans, för att i gengäld få sin beskärda del av de utlysta belöningarna. Django, som gärna tycks vilja utkräva en slags hämnd efter livet i fångenskap, tvekar inte och accepterar erbjudandet.

Det dröjer dock inte länge innan duon skiftar fokus, då det framkommit att Django är gift och att paret splittrades när de såldes till separata ägare. Han ber Schultz om hjälp att få återse sin fru och befria henne. Schultz inser att det kommer att bli en svår uppgift, men den listige doktorn har snart tänkt ut en listig plan…

Kommentar: Att kombinera Quentin Tarantino, Christoph Waltz och ett extra vilt Vilda Västern gjorde mig tämligen förväntansfull när jag först hörde talas om filmen. Tarantino och Waltz har tidigare samarbetat i filmen Inglorious Bastards, med ett tämligen lyckat slutresultat. Liksom då är ordet hämnd en vital del av handlingen i Django Unchained. Waltz spelar återigen en man som är mycket duktig på det han gör och som utför sina uppdrag på ett mycket utstuderat och listigt sätt, denna gång som en betydligt mer sympatisk figur. Som prisjägare i jakt på farliga brottslingar.

Django UnchainedDjango å andra sidan är en, till en början, tystlåten och mycket reserverad karaktär som allteftersom filmen fortlöper, bygger upp sitt självförtroende och som tar en allt större plats i handlingen. Han visar sig även vara en skicklig skytt och det nya radarparet skördar snabbt nya framgångar. Django har dock bara en sak i åtanke, han tänker använda sin del av belöningen till att friköpa sin fru, Broomhilda (Kerry Washington) från sin ägare, Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) som bedriver en omfattande handel med slavar. Men Schultz inser att det aldrig kommer att gå. Att som före detta slav själv genomföra affären är otänkbart och knappast ens genomförbart för Schultz själv. Det hela kräver en genomarbetad plan, något som han har betydligt bättre förutsättningar för att klara av.

Som tittare kastas man mellan småroliga lustigheter, bisarr humor, fräcka inslag och en stundtals ganska påträngande obehagskänsla. Tarantino lyckas göra en på förhand ganska uttjatad genre spännande och intressant. Waltz är också en stor behållning. Han levererar med ett självsäkert lugn, samtidigt som han radar upp fyndiga gester och smarta repliker. Inget märkvärdigt, men små små detaljer, som höjer filmupplevelsen flera nivåer.

django_unchained3

Det är en intressant film på flera sätt, både när det gäller persongalleriet och dialogen. Även om miljön upprepar sig ofta så händer det alltid något, vilket gör att man ändå inte tappar intresset. Filmen är helt klart sevärd.

Någonting som brukar vara mer regel än undantag i Tarantinos filmer är en rejäl dos brutalitet. Och precis när man börjar fundera varför så inte är fallet i denna film, bryter ett smärre inferno ut. Små revolvrar förvandlas till rena rama kanoner, långa svepande sekvenser blir till korta och intensiva detaljstudier i hur man massakrerar på effektivaste möjliga sätt och hur man, trots allt, kan lyckas komma undan med livet i behåll. Allt är som vanligt med andra ord, oordningen återställd. I normala fall ogillar jag meningslöst och överdrivet våld som inte har någon egentlig poäng, men här hör det på något sätt till handlingen. Även om våldet stundtals är lite väl orealistiskt. Ja, om det inte hade varit en Tarantino-film, vill säga.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

FAKTA:
Språk: Engelska
Genre: Action/Western
Regi: Quentin Tarantino
Längd: 165 min
Medverkande: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L Jackson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *