Digging for Fire

digging_for_fireTim och Lee har fått låna en av Lees klienters hus under några veckor. Det är en bostad som de bara kan drömma om och de hoppas få ett avbrott från deras slentrianmässiga förhållande. Båda två känner att de har förlorat sig själva medan de har skapat ett liv och en familj tillsammans. Deras son blir nästan den enda länken som de har mellan varandra och miljöombytet frambringar inga underverk på den fronten.

Så råkar Tim hitta en gammal revolver och vad som ser ut som ett människoben begravt i trädgården. Detta ger honom en gnista och han bara måste få reda på om det verkligen ligger en död kropp nedgrävd på tomten. Lee stör sig allt mer på Tims beteende och kan till slut inte hantera situationen, så hon tar sonen och åker hem till hennes föräldrar för att få lite tid för sig själv.

Under helgen som de är separerade får Tim och Lee möjlighet att rannsaka sig själva och försöka återfinna en egen identitet igen. Båda två söker sig tillbaka till vänner som hamnat lite i skymundan efter det att Tim och Lee gift sig. Det blir en helg av självrannsakan, nya upplevelser och sökandet efter gnistan och passionen som saknas i deras liv.

Kommentar: Det finns en del riktigt spännande idéer i Digging for Fire. Det kan finnas ett människolik i trädgården och denna möjlighet driver det unga paret än längre isär än de har varit tidigare. Men det möjliga liket påverkar dem båda och vid en tidpunkt då både Tim och Lee känner att de har förlorat sig själva får en död människa, bortglömd och begravd, en stark symbolisk innebörd.

Digging for fire1

Det är ett trovärdigt och hyfsat realistiskt par som vi får stifta bekantskap med – två människor som under bildandet av sin familj känner att de har förlorat den egna identiteten. Tim och Lee verkar ha ett förhållande fullt av saknad och växande förakt – de saknar sina forna jag och har börjat förakta den person som berövade dem det livet. Kommunikationen hade i stort sett upphört helt och hållet, om det inte vore för deras son. Den stackars lille pojken hamnar mitt i skottlinjen mellan de båda föräldrarna, som har lärt sig att låta kärleksfull gentemot barnet samtidigt som de kastar elaka gliringar åt varandra genom deras son.

Detta drama om ett äktenskap i kris målas upp med en mjuk, men något diffus pensel. Berättandet separerar Tim och Lee, så att man sällan ser dem som en enhet. Det är deras individuella handlingar och konversationer som ger en bild av var deras relation befinner sig. Berättarstrukturen kändes smart och det gjorde att Digging for Fire skiljde sig från mängden av indiefilmer av det här slaget.

Tyvärr fanns det även element som kändes alltför krystade och påklistrade. Man förlorar sig inte helt i denna film för faktumet att det är just en film gör sig hela tiden påmind. Det vilar något artificiellt över Digging for Fire som förgör mycket av realismen och atmosfären i filmen. Med en bibehållen äkthetskänsla hade det här kunnat bli någonting riktigt fantastiskt. Filmen verkar dock försöka sig på alldeles för mycket och filmen förlorar på sina egna pretentioner. Hjärtat och själen i Digging for Fire solkas därför ner, men försvinner lyckligtvis inte helt och hållet.

Digging for Fire2

Huvudrollsinnehavarna Jake Johnson och Rosemarie DeWitt gör dock riktigt fina insatser i den här filmen. De blir ankaret som håller den här skutan på plats och den här verklighetsförankringen känns verkligen in i själen. Det är två övertygande rollprestationer som skapar en så obekväm och laddad stämning när rollfigurerna är tillsammans, för att sedan blomma ut och nyanseras när de agerar på var sitt håll. Jag är imponerad av vad Johnson och DeWitt åstadkommer i Digging for Fire och det var precis vad den här filmen behövde – speciellt med tanke på att en sedvanligt överspeedad Sam Rockwell verkar göra allt han kan för att det här ska bli en helt annan typ av film. Här löper Rockwell fullständigt amok och skapar en bisarr klyfta mellan sig själv och resten av filmen. Som tur är finns alla andra skådespelare på samma sida av denna klyfta och de drar alla åt samma håll. Det är en fin ensemble som har samlats här och det finns många rolltolkningar att åtnjuta.

Så på det stora hela är Digging for Fire en hyfsad indiefilm med en intressant premiss, men som vill lite för mycket och nästan faller på eget grepp. Det är en lite ojämn och pretentiös film emellanåt, men den är fortfarande sevärd – mycket på grund av skådespelarinsatserna av Jake Johnson och Rosemarie DeWitt. När allt kommer omkring är jag glad över att ha fått uppleva Digging for Fire, för den gav mig ändå något med sin berättelse. Det är en tänkvärd historia som trots dess brister berör och engagerar. Det måste jag applådera.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Drama
Regi: Joe Swanberg
Manus: Jake Johnson, Joe Swanberg
Skådespelare: Jake Johnson, Rosemarie DeWitt, Brie Larson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *