Descender vol. 1: Tin Stars

Descender1-covDet har passerat tio år sedan en incident där gigantiska robotar plötsligt uppenbarade sig hängande över de nio huvudplaneterna i UGC, United Galactic Council. Robotarna, kallade Harversters, attackerade och försvann spårlöst. Trots oerhörda mängder data som samlades om dessa mystiska maskiner, finns det inga ledtrådar varifrån de kom eller vem som skickade dem. Rädslan för maskiner blev katastrofalt stor och robotar har jagats och förstörts i mängder, i tron att någon av dem har en koppling till de monstruösa maskinerna.

På en minkoloni vaknar Tim-21 förvirrat upp. Allt omkring honom är slitet och övergivet, med undantag för de döda kroppar som finns i lokalerna. Enligt datorsystemet har han ”sovit” under de åren som passerat, men har oförklarligt återaktiverats. Ensam och övergiven, som den sällskapsrobot han är, försöker Tim hitta svar på vad som hänt hans familj på kolonin. Men hans uppvaknande har inte gått resten av universum förbi…

Doktor Jin Quon, före detta UGCs robotexpert, väcks i sin bostad på planeten Niyrata. Kapten Telsa och hennes följeslagare Tullis, representanter från UGC, begär att Quon ska följa med dem. Quon var mannen som etablerade teorin att varje modell av robot hade en unik kodex, i likhet med människornas DNA. Det har visat sig att bland alla robotmodeller så finns det en som har en identisk kodex till de skräckinjagande Harverster-robotarna. En robotmodell Quon själv designat och som fortfarande har minst en kvar i drift…

Descender1-1

Kommentar: Till en början är det lätt att tro att Descender bara är ännu en generisk rymdserie som spelar på alla de klassiska klyschorna, vilken den faktiskt gör. Men när man som läsare börjar sjunka in i universumet och bekantar sig mer med rollfigurerna, så börjar man snart inse att kreatörerna Jeff Lemire och Dustin Nguyen har skapat något som trots sitt generiska första intryck är ytterst unikt. Serien tar avstamp i en klassisk syn på en rymdframtid där teknologin är vida framskriden och mänskligheten lever sida vid sida med andra arter, för att sedan fokusera mer på de rollfigurer och mysterier som börjar uppenbara sig under handlingens gång. Där finns fortfarande ett världsbyggande som steg för steg gör universumet i Descender unikt, men det sker utifrån dialog och handlingar hos rollfigurerna i främsta hand. Nya platser, händelser och figurer presenteras på naturlig väg i dialogen utan att den upplevs allt för riktad till läsaren. Tonmässigt ligger serien närmare de psykologiska och själasökande science fiction-eposen än de fartfyllda actionladdade, även om det finns både fart och spänning mellan albumets pärmar.

Descender1-2

Klicka för större

Rollfigurer som Jin Quon, Kapten Telsa och Tim-21 får mycket liv genom sin dialog och hur de porträtteras i bilderna. Mycket tid och möda har lagts ner på att få repliker att kännas naturliga, trots att de har sina rötter i de klassiska klyschorna som kommer när en historia handlar om rymdfederationer, utomjordingar och robotar. Trots sitt stela och typsikt återhållsamma beteende som representant för UGC, har Telsa en del ordval och sätt att föra sig som gör att hennes rollfigur upplevs som en av kött och blod snarare än tusch och färg. Hon är inte tvådimensionell, men agerar på ett visst vis eftersom det förväntas av henne samtidigt som mer lurar under ytan. Detsamma gäller Jin Quon som, efter att ha förlorat all sin trovärdighet i samband med incidenten med jätterobotarna, levt i slum och lagens gråzon för att överleva. Han försöker framställa sig som en avslappnad och saklig person parallellt som det är uppenbart att han inte sagt hela sanningen när det gäller honom och hans kopplingar till Harversters. I Tim-21s fall finns en mänsklighet som tidigt visar sig och gör det svårt att se honom som något annat än en programmerad maskin. Många hemligheter antyds vagt och väcker intresse att både bekanta sig mer med dessa och de andra rollfigurerna som befolkar Descenders universum.

Descender1-3

Klicka för större

Stilmässigt har Descender en grafisk stil som är ovanlig att se. Blyertslinjer blandade med akvareller lyckas skapa ett uttryck som först kan upplevas udda för ett science fiction, när stilen kan upplevas mer hemma i fantasy, men trollbinder snabbt läsaren och bidrar till den unika känslan av både universumet och figurerna i det. Beroende på varje specifik bild, dess komposition, ljussättning och vilka miljöer eller figurer som figurerar i den, så kan kvalitén variera från okej till otroligt vackert. Självklart kommer ett stort mått av personlig smak avgöra huruvida Descenders visuella stil stimulerar eller ej, men det går inte att komma ifrån att Dustin Nguyens arbete lämnar ett intryck efter sig. Samma sak gäller rollfigursdesign, klädmoden, robotar, världar och så mycket mer, men det märks tydligt att detta varit och fortfarande är kreatörernas passionsprojekt.

Descender vol. 1: Tin Stars är ett klassiskt science fiction-äventyr med mysterier och mycket i det fördolda. Här finns mycket att uppleva och stegringen av historien gör att hungern efter nästa album i serien är enorm när den sista sidan läses. Vill man ge en nytt och udda, i förhållande till traditionella serier i genren, seriealbum en chans så finns det mycket att vinna. Allra minst har man en visuell upplevelse framför sig, för det var den som grabbade tag i mig inledningsvis innan jag sögs in i universumet.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Jeff Lemire, Dustin Nguyen
Språk: Engelska
Genre: Science fiction/Drama/Äventyr
Sidor: 160
Förlag: Image Comics

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *