Brooklyn

Brooklyn-Movie-Poster-Saoirse-RonanEilis Lacey är en ung kvinna som bor i det fattiga 1950-talets Irland med sin mamma och storasyster Rose. De har det inte gott ställt och framtidsutsikterna för Eilis ser inte ljusa ut om hon stannar kvar hos sin familj, men den lokala prästen Fader Flood har kontakter och lyckas skramla ihop pengar till båtbiljett för Eilis till Amerika och New York. Där blir hon inkvarterad hos fru Kehoe i stadsdelen Brooklyn, som ger unga kvinnor möjlighet att bo hos henne för att kunna starta ett nytt liv i det förlovade landet.

Om Eilis tyckte att det var svårt att ta farväl av sin mamma och syster i Irland, var det inget i jämförelse med den hemlängtan och saknad hon blev lidande av när hon väl kommit fram. Ännu en gång blev hon räddad av Fader Flood som såg till att Eilis fick arbete på ett varuhus på dagtid, samt att på kvällstid fick hon möjlighet att skingra tankarna med studier i bokföring.

En kväll blev hon övertalad att följa med de andra unga kvinnorna i Fru Kehoes boende på en danskväll på församlingshemmet. Trots att Eilis var blyg blev hon bjuden upp på dansgolvet, men det var särskilt en av de dansanta unga männen vid namn Tony som kom att vända upp och ner på hennes tillvaro. Frågan är bara hur Eilis ska hantera alla känslor när det kommer nyheter från hemlandet som kräver hennes närvaro och uppmärksamhet…

Kommentar: Trots att Brooklyn utspelar sig på 50-talet, känns handlingen minst lika aktuell idag med anledning av att immigration är det övergripande temat. Många irländare immigrerade till Amerika för att kunna få en drägligare tillvaro under en lång period som började på 1800-talets sista hälft och fortsatte långt in på 1900-talet. Författaren Colm Tóibín har baserat filmen Brooklyn på sin roman med samma namn och tillsammans med manuskompanjonen Nick Hornby och regissören John Crowley har de skapat en väldigt realistisk och gripande berättelse som fångar tittaren redan under filmens första minuter.

Brooklyn

Berättelsen om den unga Eilis och hennes öde är fylld med många känslor av saknad efter familjen på Irland, osäkerhet kring hennes egen identitet som ung kvinna som tar nya steg in i vuxenvärlden. Filmskaparna har tydligt lagt mycket arbete på att berättelsen ska kännas trovärdig och det är en beundransvärd insats som skådespelarna gör filmen igenom. Med Saoirse Ronan i huvudrollen som Eilis är filmens fokus, till skillnad från många andra filmer med liknande ämnen, helt och hållet på hennes berättelse. Vi bjuds på en realistisk skildring av vardagslivet både i Irland och i Amerika, där det var vissa förväntningar på kvinnor och män som styrde livet. Ungdomar hade förväntningar på sig från både familj och kyrkan och därför hamnar även Brooklyns huvudroll Eilis i många emotionella och kulturella dilemman. Men även om många av hennes val inte kan påstås vara av det djärva och vågade slaget, så finns där en del val som Eilis gör som överraskar tittaren.

Brooklyn har förärats en välspelande skara skådespelare som agerar sina karaktärer med stor inlevelse och bidrar därför till att filmens övergripande känsla av att det skulle nästan kunna vara en filmatisering av en verklig händelse. Givetvis har huvudrollerna mer djup i sina personligheter än de mindre framträdande, men ändå lyckas alla bidra till den trovärdiga känslan som genomsyrar hela filmen.

Brooklyn-1-1542x1028

Det enda som lutar lite åt det negativa hållet med Brooklyn är att filmen inte har så många scener utomhus, utan det mesta sker inomhus. Förmodligen har detta att göra med aspekter som budget, tidsramar och även det faktum att det är svårt att finna tidstypiska platser utomhus där man kan få till en genuin 50-tals känsla. New York är så förvandlad idag så att det troligtvis hade blivit en betydligt dyrare filminspelning om filmskaparna valt att försöka skapa fler och större 50-tals utomhusmiljöer. För vad den innehåller är intrycket bra och ger mersmak, vilket är positivt för intrycket men negativt för saknaden efter mer.

Brooklyn är en gripande och rörande historia som ger stora vibbar av det dokumentära, eftersom den fokuserar på den lilla människans liv och leverne istället för de stora politiska händelserna som så ofta är filmmediets fokus. Här är det en fattig tonårsflickas känslor och tankar inför det stundande vuxenlivet i ett nytt land som bearbetas. Det är tankeväckande, vackert och sätter ett slags historiskt ljus på immigrationsfrågorna i dagens moderna samhälle sett ur det förflutna.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Drama
Regi: John Crowley
Manus: Nick Hornby och Colm Tóibín
Skådespelare: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *