Brian Froud’s Trolls

BFtrolls_covFörfattaren och illustratören Brian Frouds fascination för övernaturliga väsen har funnits sedan han var barn, därför har han också hunnit utveckla en egen stil i sitt sätt att illustrera och ge liv åt dessa. Han har genom åren också blivit flitigt anlitad av filmskapare när de arbetat med det fantasifulla och trolska. När han på 1970-talet, tillsammans med Jim Henson, började skissa och arbeta med designen till filmen The Dark Chrystal, hade Henson blivit oerhört tagen av den vackra och mystiska skogen som fanns kring Brian Frouds hus. De började prata om att man kunde se troll smyga omkring bland de knotiga träden och under gamla stenbroar. Detta blev startskottet till Brian Froud’s Trolls som berättar om olika typer av troll som nämns i folksagor, deras livsstil, egenskaper och livsfilosofier. Med Brian Frouds illustrationer och texter finns också fotografier på handgjorda trolldockor och artefakter med inspiration hämtad från trollens värld, skapade av hans fru Wendy Froud.

Kommentar: Vi är nog många vuxna som i barndomen trollbundits av klassiska sagor som den om Bockarna Bruse och trollet under bron, eller tyckt oss se något skymta fram bakom en mossig sten i skogen. Brian Froud är inte först med att försöka illustrera dessa figurer som beskrivs i folksagorna, men han hör nog otvivelaktigt till en av de mest omtyckta och välkända illustratörerna inom fantasy-genren.

Brian Froud’s Trolls är skriven som en saga där vi får följa ett litet trollbarn på en vandring genom skogen där han möter andra troll som berättar om sina liv och tankar. Det är en otroligt fängslande värld av mystik och magi som paret Froud har lyckats fånga i denna bok med både ord och bild. De berättar även väldigt levande om hur trollen styrs av de fyra elementen sten, ben, trä och fjäder, för att dessa naturmaterial har särskilda egenskaper som hjälper trollen i deras berättartradition. Trollen är enligt Froud i direkt koppling till Moder Jord och därför är de också till utseendet väldigt lika naturmaterial som trä och sten.

Det är trollets egenskaper som styr hur de ser ut och uppfattas av människor. I Brian Froud’s Trolls får läsaren bland annat bekanta sig med stentroll som rör sig i en annan tidsdimension och därför utav oss människor kan uppfattas som att de står stilla och det börjar växa mossor, lavar och ibland även träd på dem. Med andra ord är det med stor sannolikhet ett troll som vilar, när vi människor bara ser en stor mossig sten i skogen. Något spännande i Frouds beskrivning av trollen är att de också har en spirituell sida, där de har kontakt med The Ancient Ones. Dessa troll sägs besitta visdom om både det förgångna, nuet och framtiden och därför anses de som oerhört viktiga för alla troll och deras fortsatta existens.

En annan typ av troll är de som föds med ett nästintill mänskligt utseende, men med några avvikande fysiska drag och trollegenskaper som att de kan få ett dött träd att grönska och blomstra på ett ögonblick. Detta är berättelsen om The Troll Bride, vars liv tog en helt annan vändning än den hennes familj förväntat sig när hon förälskade sig i en människa och de lovade varandra evig trohet.

BFtrolls_2

Något som man inte vanligtvis förknippar med trollväsen, är att vissa av dem kan vara väldigt känslofyllda och poetiska. Brian och Wendy Froud berättar att det faktiskt oftast är de största och klumpigaste stentrollen som är de mest känsliga och har väldigt lätt för att börja gråta. Särskilt stentrollen som kallas The Flower Collector, som är väldigt känsliga och har en förkärlek till små sköra blommor som de mer än gärna plockar. Tyvärr slutar det alltid i gråt när trollen öppnar handen för att titta på blommorna de plockat, för att då inse att de råkat klämma sönder dem.

Sådana berättelser är Brian Froud’s Trolls fylld med, och alla är oerhört rikt och vackert illustrerade med teckningar eller foton signerade både Brian och Wendy Froud. Är man dessutom som läsare bekant med olika folksagor om troll och andra övernaturliga väsen, så kan man i denna bok se och läsa inslag inspirerade från olika klassiska berättelser från både Norden och andra delar av världen.

BFtrolls_1I bokens bilder kan man se en tydlig inspiration från John Bauers illustrationer från 1900-talets början, där han blev känd för sina bilder i böcker som Bland tomtar och troll. Men det är inte kopior av Bauers troll, utan Frouds egna tolkning med tydliga drag hämtade från Bauers bildspråk, framhävda på ett respektfullt sätt för att vörda inspirationskällan. Det är som att paret Froud förvaltar den fantasieggande stilen att avbilda skogens trollväsen som John Bauer startade, men låter den också utvecklas på ett sätt som gör att bilderna inte känns omoderna eller oinspirerade för dagens människor. Denna respektfulla men ändå fantasifulla stil gör att Brian och Wendy Froud lyckas skapa dessa ”sagoböcker” om troll och andra övernaturliga väsen som läsare världen över älskar.

De målade illustrationerna och blyertsteckningarna är gjorda med en passion och hantverksskicklighet som lyckades överträffa mina redan höga förväntningar. Sidorna är fyllda till bredden med material och de sagolika beskrivningarna av trollens liv och leverne. Också fotografierna på Wendys trolldockor och andra rekvisitor hon skapat för att gestalta ting omnämnda i sagor och myter, är enormt vackra att få se. Alla stilar och tekniker som möts i Brian Froud’s Trolls fungerar i samförstånd med varandra och gör läsupplevelsen till något större än någon av ingredienserna i boken kunnat åstadkomma på egen hand.

Brian Froud’s Trolls är en riktig skatt i bokhyllan hos läsare som tycker om illustrerade berättelser med rötter i våra klassiska folksagor. Jag kan inte annat än att rekommendera den till alla med kärleken till sagor i behåll. Men var beredd på du efter att ha läst boken, kunna skymta annat vid nästa besök i skogen än bara mossiga stenar och knotiga träd…

BFtrolls_5Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Av: Brian & Wendy Froud
Språk: Engelska
Genre: Illustrationer
Sidor: 144
Förlag: Abrams

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *