Berserk: The Golden Age Arc III – The Advent

Berserk Act III 1Ett helt år senare efter det plötsliga missödet när man ställdes inför avrättning, vet de soldater som ännu kvarstår av Falkarna fortfarande inte vad som har hänt med vare sig sin ledare eller deras status. Från att ha varit hyllade hjältar och upphöjda till adelsmän till att leva som man nu gör – jagade och nedslagna utan någon plats att kunna ty sig till eller känna sig säker på. Casca har per automatik fått överta den nu så tunga rollen som fältherre och försöker hålla uppe såväl sitt eget mod och humör som sina kamraters, med både ett löfte och en egen önskan om att när man väl lyckas återfinna Griffith så kommer vardagen att kunna återgå till det normala.

Som genom en dröm återvänder Gatsu från ingenstans och när han får reda på vad som har hänt med sina forna kamrater, samt att Griffith nu av oförklarlig anledning sitter fängslad hos kungen, sluter han sig till Falkarna för att hjälpa till i det planerade fritagandet. Frågan är bara vad de egentligen kommer att finna efter ett helt år i fångenskap och om Griffith fortfarande är samma man som de alla en gång kände och beundrade…

Kommentar: I och med The Advent har vi nu kommit till slutet på denna filmtrilogi som täcker den så kallade gyllene åldern. Den här gången är känslorna verkligen starka, från början till slut, i en riktigt mäktig final som inte bara knyter ihop säcken utan också lyckas göra den nu så mörka historien rättvisa. Berserk som serie har alltid varit känd för att kunna vara såväl övervåldsam som vulgär och det här kulminerar nu i The Advent, samtidigt som där också finns mycket som är oerhört känslosamt – än mer än tidigare.

Berserk Act III 5

Det ska faktiskt lyftas ett varnande finger när det gäller våldet, blodet och de sexuella scener som visas här. Som nämnt, Berserk är känd för just allt detta och har man redan bläddrat i mangan eller sett TV-serien så är man också väl medveten om vad jag menar, men för den publik som låter denna filmtrilogi vara ens första bekantskap med franchisen kan det mycket väl hända att vissa scener chockerar, och det är faktiskt snudd på att man ibland är lite för ohämmad med som faktiskt visas. Även jag själv som är så van vid allt vad anime och manga kan uppvisa, kunde kända att det vred sig i magen på ett par ställen i The Advent. Samtidigt är det också bra att man vågar löpa hela linan ut, att man är mangan trogen, när handlingen nu når sin kulmen.

Denna varning till trots så är allt i The Advent inte bara blod, svett och sex. Även om detta nu faktiskt är vad filmens andra halva fokuserar allt mer på – i takt med hur berättelsen som sagt når sitt klimax. Tvärtom så innehåller filmens första halva mer känslor än vad de två föregående gjorde tillsammans, vilket lämnar ett fantastiskt intryck efter sig och det här är en känsla som jag har saknat från just TV-serien. Trots hur vi inte alls har fått gå in på samma djup vad gäller karaktärsutveckling och personligheter under denna filmatisering, så är det som har byggts upp i The Egg of the King samt The Battle for Doldrey ändå tillräckligt för att man ska kunna känna någonting i The Advent. Här finns ett par riktigt spektakulära scener och ögonblick med atmosfär så tung att jag håller andan emellanåt.

Berserk Act III 4

Detta beror dock även på ett helt annat lyft från de föregående filmerna, vilket har med det musikaliska att göra. I min recension av The Battle for Doldrey så klagade jag på att musikstyckena inte riktigt låter lika övertygade som ljudspåret i TV-serien och därför heller inte lämnade något bestående intryck. Men här i The Advent kunde jag glatt komma på mig själv med att just svepas med i och beundra mycket av musiken när den lyfte fram det som jag fick se. Om man nu bara hade tonat ned lite på det datoranimerade, som fortfarande skär i vissa av scenerna, så hade även det visuella varit lika beundransvärt. Fortfarande är de handritade bitarna vansinnigt snyggt gjorda och det som har animerats på digital väg kan se bra ut, men tyvärr var det återigen mycket svårt att inte låta tanken vandra iväg när dessa ögonblick presenterade sig eftersom det är så oerhört tydligt, på ett så uppenbart stelt sätt.

Den tredje och sista delen i Golden Age-trilogin är också den längsta med sina 108 minuter och den här gången lyckas man verkligen göra ett fenomenalt arbete från början till slut. Majoriteten av de så viktiga scenerna är där – ytterligare förstärkta av såväl en brutal visualisering som stämningsfulla musikstycken, även om det datoranimerade till och från råkar skaka bort den tunga atmosfären som annars råder. Slutet är fortfarande lite plötsligt, precis som i TV-serien, men ändå mer varsamt gjort och känns därför också lite mer komplett. För samtidigt som de sista scenerna säkert lär lämna den gemene tittaren med många frågor som man vill få ett svar på, så är det just den känslan om en stark önskan på en fortsättning som ger Berserk – The Advent ett högt betyg direkt från hjärtat. Och med den avslutande scenen från eftertexterna, samt de hoppingivande orden om hur detta ”bara är början”, så har min egen önskan om en animerad fortsättning på Berserk-historien aldrig varit större.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.com

FAKTA:
Titel: Berserk: The Golden Age Arc III – The Advent
Språk: Japanska (engelsk text)
Genre: Action/Äventyr/Fantasy
Längd: 108 min
Produktion: Studio 4oC

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *