And Starring Pancho Villa as Himself

Pancho Villa posterDet är 1912 och Pancho Villa har påbörjat sin revolution mot den rådande regeringen i Mexico. Det är emellertid en kostsam affär och Villa är i stort behov av pengar för att kunna driva bort förtryckarna för gott. De stora ekonomiska krafterna i USA har nämligen sett sina ekonomiska investeringar i Mexico gå förlorade under Villas revolution och de har sett till att vända såväl media som den amerikanska regeringen emot honom. Pancho Villa söker då stöd på annat håll. Han erbjuder de amerikanska filmbolagen att betala för att följa honom och filma det mexikanska frihetskriget.

I Hollywood når denna nyhet The Mutual Film Company, där storregissören D.W. Griffith och studioledningen blir intresserad av Villas erbjudande. De skickar Frank Thayer ner till Mexico för att filma det pågående kriget, för att fånga något sådant på film har inte gjorts tidigare. Resultatet blir dock inte som The Mutual Film Company hade tänkt sig – filmen hånas av allt och alla. Ett verkligt krig gör visst sig inte så bra på vita duken – det verkar inte vara trovärdigt nog för publiken. Så kommer Thayer med en idé: varför inte återvända till Mexico för att verkligen visa vem Pancho Villa är och vad han kämpar för. De filmar verkligheten så gott det går och vad de inte lyckas fånga kan Pancho Villa och hans män återskapa i efterhand. Verkligheten blir så mycket bättre om man bara får lite mer kreativ kontroll över den.

Kommentar: Det är väldigt svårt att föreställa sig att upplägget av And Starring Pancho Villa as Himself skulle vara sant, men i grova drag är det här en berättelse hämtad ur verkligheten. Villa tillät Mutual att, mot betalning, följa honom för att filma hans bravader och sedan även själv medverka i en biografi om hans liv – allt medan han kämpade mot regimen i Mexico. Villa verkade vara en av de första personerna som insåg filmmediets makt att vända på allmänhetens åsikter och han såg till att utnyttja mediet så mycket som han kunde. Sorgligt nog så har Mutuals stora, biografiska film – The Life of General Villa – gått förlorad under tidens lopp, så man har inte möjlighet att få ta del av det slutgiltiga resultatet.

I och med detta kan And Starring Pancho Villa as Himself ta sig en hel del friheter. Man använder sig visserligen av autentiska filmsnuttar som faktiskt finns bevarade från den tiden och utefter det materialet återskapar de stumfilmens utseende med en stor portion finess. Det är imponerande hur väl de har lyckats och filmens stumfilmssegment är riktigt verklighetstrogna. Det här är en film som transporterar åskådarna till en svunnen tid och tidseran som presenteras känns autentisk. Som ett tidsdokument är And Starring Pancho Villa as Himself en riktigt kompetent genomförd film.

pancho1Även på berättarplanet finns det mycket att applådera. Med Frank Thayer som fokus för berättandet får man följa Hollywoods kollision med Pancho Villa. Här är det fråga om både en kulturell och en ideologisk krock som fortplantas under filmens lopp. Thayer kommer ner till Mexico som en bortklemad stadspojke och ställs öga mot öga med en järnhård och brutal man som ändå har ett stort hjärta. Medan Thayer acklimatiserar sig till sin nya omgivning kommer han att börja sympatisera med Villas frihetskamp, men lika mycket som han beundrar Villas nobla motiv förfasas han över generalens kallblodiga natur. Thayer blir allt mer kluven gentemot Villa, men han blir övertygad om att det som Villa kämpar för är det rätta.

På så sätt skapas en ständig dramatik som förnämligt löper genom filmen. Även om det finns en del scener som känns något uppstyltade och övertydliga så är jag mycket tillfreds med hur berättandet i And Starring Pancho Villa as Himself är uppbyggt. Runt den dramatiska kärnan kretsar sedan kontrasterna Amerika/Mexico, rika/fattiga och frihet/förtryck. Nyanserna i filmens mer politiska undertoner kunde definitivt varit mer utarbetade och inte så extrema i sin polarisering mellan svart och vitt. Eftersom själva huvudberättelsen lyckas så bra med detta känns det än mer märkligt att det andra som berättas inte följer samma exempel.

and-starring-pancho-villa-as-himself-1008010-tDet är däremot inte märkligt att man har valt Antonio Banderas för rollen som Pancho Villa. Banderas har verkligen gått in för den här rollen och han övertygar som den mexikanska frihetskämpen. Han är mån om att visa upp alla fasetter av Villas personlighet och om det så än är ilska, kärlek sorg eller glädje så levererar Banderas det hela med bravur. Det här är bland det bästa som jag har sett när det gäller Banderas rolltolkningar, så jag kan bara applådera hans insats i And Starring Pancho Villa as Himself. Även övriga skådespelare gör bra ifrån sig, men det går inte att förneka att det här är Antonio Banderas film rakt igenom.

Det faktum att det här är en TV-film märker man inte av, för det är ett mycket högt produktionsvärde i And Starring Pancho Villa as Himself. Det är en elegant tidsdokument och en intressant historia om en ung man som ställs inför en god man med ett inneboende mörker. Filmen tar tittarna även tillbaka och visar upp filmbranschens stapplande första steg. And Starring Pancho Villa as Himself har mycket att erbjuda och jag kan absolut rekommendera att man tar sig en närmare titt på den här filmen. Även med dess skavanker är det här en gedigen produktion som håller en hög kvalitet. Det är väldigt svårt att inte fascineras över ett ungt Hollywoods möte med en karismatisk och våldsam krigsherre.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2003
Språk: Engelska
Genre: Drama
Regi: Bruce Beresford
Manus: Larry Gelbart
Skådespelare: Eion Bailey, Antonio Banderas, Jim Broadbent

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *