Amulet – Book 6: Escape from Lucien

Amulet6_covMotståndsrörelsen mot Alverna fortsätter förbereda inför den kommande sammandrabbningen mot Alvkungens styrkor. Ombord på ett av de flygande krigsskeppen håller Navin på att tränas för att bli en av de som kommer styra ”Kolosser”, enorma stridsrobotar som kräver tre piloter vardera. Tyvärr är Navin mer intresserad av de praktiska övningarna än all teori som följer med utbildningen. Hans nonchalans gör att han hamnat i onåd hos instruktören som struntar i förutsägelserna där Navin och hans syster Emily är de som kommer att lösa konflikten.

Emily själv är nu en del av det nya rådet av amulettbärare, men är fortfarande skakad av det förräderi som den, till synes, unge Max utsatt dem för. Han verkar stå på Alvkungens sida och har nu en jätte under sin kontroll. Samtidigt har Max dolda planer på vad han vill åstadkomma, planer som verkar involvera Emily och hennes amulett.

Från ingenstans kommer Max slagskepp och attackerar motståndsrörelsen, utplånande en av deras få Kolosser utan större ansträngning. Navin försöker hjälpa den grupp av piloter som valts att styra deras sista Koloss, men de försvinner under stridigheterna. Samtidigt verkar Max inte vilja beskjuta skeppet Emily är på. Allt de kan göra är att se vad Max tänker göra härnäst…

Escape from Lucien är den sjätte volymen i albumserien Amulet av Kazu Kibuishi.

Kommentar: Det första som är uppenbart när Escape from Lucien läses är att handlingen börjar bli mer och mer komplex, dessvärre inte uteslutande på det positiva sättet. Kazu Kibuishi har en förkärlek till att skapa fantastiska miljöer och karaktärer, men glömmer ibland bort att lika mycket kärlek och omsorg som ges till bilderna också måste ges till historien. Aldrig blir det så rörigt att det är omöjligt att följa handlingen ordentligt, men det är också uppenbart att det börjar bli dags för Kibuishi att se över innehållet i sin bokserie lite för att strömlinjeforma händelserna lite. Karaktärer som inte setts till sedan fyra volymer dyker plötsligt upp och läsaren förväntas minnas dessa och händelserna. Ett visst mått av minne kan förväntas av en läsare, men måste också kombineras med att göra läsningen så enkel för läsaren som möjligt. Detta hade inte varit ett så stort problem om inte det var för faktumet att Amulets persongalleri börjar bli mycket omfattande, med bara vaga antydningar om vilka som kommer fortsätta vara relevanta och vilka som kommer att ta en biroll framöver. Att albumet också hoppar mellan olika händelser som drabbar olika personer på olika platser, gör innehållet i Escape from Lucien aningen mer osammanhängande än i tidigare volymer. Långt från en katastrofal nivå, men på en förvånande sådan med tanke på Kibuishis annars så skickliga berättande.

Till skillnad från tidigare volymer i Amulet får nu Emilys bror Navin en större roll än tidigare och en omfattande del av albumet fokuserar på honom, samt de Kolosspiloter han reser med. Där har getts antydningar och rena uttalanden att Navin kommer att vara lika viktig som sin syster under den kommande tiden, men även om vi sett honom göra stordåd så har han haft en tydlig biroll för handlingen. Nu tar han steget framåt och är mycket mer aktiv under händelserna i Escape from Lucien än vad systern Emily är. Han får en chans att visa sina kunskaper med robotteknologin och sin skicklighet som pilot, parallellt med en del karaktärsutveckling som sker både med handling och ord. Trots det dominerar han inte, utan är en aktiv medlem i en grupp med individer där utrymme också ges till de andra, även om dessa inte når samma nivå av utveckling.

Emilys historia är, den här gången, en mer passiv och följsam sådan som snarare går ut på att följa och förstå Max. Hon är en av de spelpjäserna han hoppas kunna använda till sitt eget, personliga mål, där han hoppas på att kunna frigöra sig själv. En serie händelser som är imponerande, bildmässigt, men som inte levererar så mycket mer information om honom som rollfigur och hur de ska kunna frigöra sig från den makt och det hot som hänger över dem alla. Även om det inte är ett problem att Emily har en mer återhållsam roll i en volym av Amulet, blir det samtidigt något oväntat med tanke på hennes dominerande betydelse för tidigare delar i serien.

Visuellt är Escape from Lucien lika tilltalande som resterande böcker i samlingen. De grundläggande teckningarna, som är tilltalande med sin simpla stil, lyfts till nya nivåer med den omfattande färgläggningen. Bak och förgrunder är omsorgsfullt ifyllda för att både spraka av liv och energi, samtidigt som man här också experimenterar mer med ljus och skugga. Till och med de enklaste vardagsföremålen fångas upp av den aura färgerna ger och känns spännande eller relevant. Även om kanske inte alla bildrutor är lika häpnadsväckande eller slående som vissa specifika, håller de samma höga nivå som gör att illusionen aldrig bryts. Kazu Kibuishis stil är kanske inte för alla, men verkligen för de som älskar sagor och uppskattar ett annorlunda, men välgjort bildberättande.

Amulet6_3Escape from Lucien är en av de svagare böckerna i Amulet, med ett rörigare och mer ofokuserat berättande än tidigare delar. Trots det är resan Emily, Navin och deras vänner gör fortfarande spännande och medryckande. Tempot är högt och mycket står på spel den här gången, samtidigt som allt inte är som det verkar. För de som redan läst tidigare delar i serien är Escape from Lucien ett självklart, om än historiemässigt blekare, tillskott till samlingen. Nya läsare bör undvika att börja här, fastän det är möjligt att hjälpligt hänga med i händelserna. Den sjätte boken i Amulet lutar sig tungt på tidigare händelser och för att få ut maximal upplevelse av albumet bör man först ha läst resten av serien.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Kazu Kibuishi
Typ: Äventyr
Språk: Engelska
Sidor: 220
Förlag: Graphix/Scholastic

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *