All Roads Lead to Rome

all_roads_lead_to_rome_dvd_2dPå en långflygning från New York till Italien sitter Maggie med sin tonårsdotter Summer. Dottern har varit på väg in i trubbel, eftersom hennes pojkvän som blivit ertappad med droger, men mamma Maggie vill försöka leda in sin henne på bättre vägar i livet genom en resa till sin ungdoms semestertrakter i idylliska Toscana. Summer är dock mer intresserad av att åka tillbaka hem eftersom hennes pojkvän snart ska släppas ut från fängelset, men Maggie står fast vid att en semester kommer göra henne gott.

Väl framme i Toscana, efter en del missförstånd på flygplatsen, kommer de till huset de hyrt för sin semester – det är samma hus som Maggie bodde i under hennes ungdom. Allting verkar sig likt trots många år har förflutit, men plötsligt står en man vid deras bil. Maggie känner genast igen honom och han känner igen henne… det var hennes ungdomskärlek Luca som bor på granngården till semesterhuset och han bjuder omedelbart hem dem. Hemma hos Luca träffar de även hans mamma Carmen. Medan Maggie och Luca med stort intresse pratar, upptäcker Summer och Carmen att de har vissa gemensamma planer… hemliga planer.

Kommentar: Det är en ganska ordinär berättelse om en mammas vilja att hjälpa sin dotter bort från en problemfylld relation som All Roads Lead to Rome till en början ger sken av. Givetvis är tonårsdottern, spelad av Rosie Day, en revolterande personlighet som har många åsikter om det mesta i sin omgivning, medan mamman, spelad av Sarah Jessica Parker, är en person som gör allt i sin makt för att få sin dotter att inte följa sin pojkväns drogfulla livsstil.

AllRoads8

När den gamla ungdomskärleken Luca, spelad av Raol Bova, kommer in i bilden får tittaren se glimtar av vad som hänt mellan honom och Maggie när de senast träffades. Det är ganska uppenbart att filmens handling verkar bli hur Maggie och Luca lär känna varandra på nytt och tycke uppstår, men samtidigt som deras känslor för varandra tycks få nytt liv, finns där också en sidoberättelse som tar sin början. Dottern och Lucas gamla mamma Carmen möts i garaget där Lucas röda sportbil står parkerad. De visar sig ha samma typ av plan – att rymma!

Så berättelsen i All Roads Lead to Rome förändras från temat ”gammal kärlek rostar aldrig” till en road movie där två personer tröttnat på sin tillvaro och bestämmer sig för att rymma. Givetvis blir de därefter jagade av familj och diverse rättsliga instanser eftersom de under sin flykt hamnar i olika trubbel. Filmens handling i sig är inget revolutionerande, men det är skådespelarnas rollprestationer som räddar den annars ganska beige berättelsen.

allroads (10)

Sarah Jessica Parker som mamma till en rebellisk tonårsdotter bjuder på en hel del igenkänning och några ”Där fick hon!” tillfällen i denna komedi signerad den svenska regissören Ella Lemhagen. Sarah intar ofta en varm och humoristisk ton i sina roller och så även här. Men hennes roll är inte enbart den bättre vetande mamman, utan tittaren får också se hur en del av hennes val i livet inte blivit så bra som hon trott. Det har speciellt med hennes relation till Luca att göra och de får båda bearbeta tidigare händelser och lära sig att förstå varandra bättre under filmens gång.

Dottern Summers roll är också en typisk och ganska ordinär tonåring som vill göra allt på sitt eget sätt, men som stöter på hinder med anledning av ogenomtänkta handlingar och opassande språkliga uttryck. Men det spännande här i All Roads Lead to Rome är att Summer och Maggie inte tycks ha en konfliktfylld relation trots att Summer varit nära att hamna i verkliga trubbel. Utan istället kan Maggies personlighet tolkas som att hon verkligen försöker med kärlek, värme och humor att muntra upp sin dotter och leda in henne på bättre riktning i livet.

allroads (7)

Luca och hans mamma Carmen spelas av Raoul Bova och Claudia Cardinale, vars prestationer inte riktigt hamnar i samma kaliber som Sarah Jessica Parkers och Rosie Days stora inlevelse. Dessutom sker mycket av deras dialog på otextad Italienska och därför får nog de tittare som inte kan Italienska inte samma förståelse och relation till dem. Givetvis kan avsaknaden av textning vara ett medvetet val från filmens skapare, för att de inte anser att Lucas och Carmens dialog är så viktig som Maggies och Summers för filmens handling. Men att få lite större insikt i vad som mor och son pratar om hade gett tittaren en mer fördjupad syn på rollfigurerna.

All Roads Lead to Rome är fylld med böljande ängar och landskap, små kullerstensbelagda stadsgränder och det går inte att ta miste på att filmen vill ge tittaren en känsla för Italien. Det är tydligt att filmskaparna inte lagt mycket känsla och arbete på det visuella, utan det är rollfigurernas interagerande som bär den största delen av filmen. Det är i sig inget problem egentligen, men All Roads Lead to Rome var stundom lite för lättuträknad utan större överraskningar i vare sig dialog eller handling. Därför kan filmen rekommenderas för de tittare som inte är ute efter något överraskande eller direkt nyskapande, utan bara en okej romantisk komedifilm när tv-tablån inte erbjuder något vettigare att se.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Komedi
Regi: Ella Lemhagen
Manus: Josh Appignanesi, Cindy Myers
Skådespelare: Sarah Jessica Parker, Rosie Day, Raoul Bova och Claudia Cardinale m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *