Agar.io

Som en enorm amöba glider jag genom tomheten, sugandes i mig den näring jag kan hitta. Små prickar plockas upp och sakta växer jag mig större och större. Ett par andra stora cirklar dyker upp och rör sig omkring mig, men vi är lika stora. Ingen av oss kan attackera den andre. Vi söker oss alla vidare i hopp om ett bättre byte.

En betydligt mindre cirkel dyker upp, snabb men svag. Ivrigt samlande prickar för att bli större. I ett obevakat ögonblick har jag kastat mig över bytet och slukat det, medan min storlek bara blir större. Tyvärr var det början på slutet. Allt för ivrig och fokuserad på mitt byte, insåg jag inte att någon annan hade ögonen på mig. Inklämd i ett hörn är mina chanser att fly från den enorma och hungriga cirkeln dåliga. I ett desperat försök celldelar jag mig, offrar hälften av mig för att resten ska överleva. Min andra hälft försvinner och jag blir mindre, men snabbare. Tyvärr är den stora cirkeln inte ensam och min flykt slutar abrupt.

Där är inget annat att göra… det är bara att trycka på spela igen och börja om från början…

AgarIo-1

 

Kommentar: Att sätta fingret på vad Agar.io är kan vara svårare än man tror. Rent tekniskt är det cirklar som glider runt på en vit bakgrund med svart rutnät och samlar upp mindre cirklar. En del av cirklarna är andra spelare som också försöker bli störst och är de större än dig är risken stor att de kommer att äta upp dig. Om det ska jämföras med något, så skulle det vara det hårda livet i en droppe vatten under ett mikroskop, där amöbor och andra encelliga organismer kämpar om överlevnad. Men med färgglada cirklar istället för formlös biomassa.

Det är hela spelidén. Målet är att bli så stor som möjligt, äta så många av dina motspelare som möjligt och undvika att själv att ätas. Jag kan erkänna att jag tyckte det lät både fånigt och menlöst när jag hörde talas om det. Trots spontanintrycket kunde jag inte låta bli att ta en närmare titt och blev sittande en lång stund.

AgarIo-2

 

Agar.io är enormt beroendeframkallande. Varje gång cirkeln försvinner, kommer omedelbart tanken ”bara en gång till” eller ”den här gången ska det gå bättre”. Att där också finns en ledartavla där de, för närvarande, största spelarna heter på planen, kan uppmuntra en spelare att försöka växa sig stor nog att platsa på listan. Platsen där dock lika flyktig som resten av spelet är, men kan åtminstone leda till en inre stunds stolthet.

Samtidigt vill jag påstå att Agar.io är enormt tillfredsställande. Även om det uppstår små frustrationer när man förlorar, är förlusten en så medveten del av spelet och det är bara en tidsfråga innan det händer. När spelaren väl accepterat det, är tiden som cirkel avkopplande. Och eftersom det inte finns någon musik eller några ljudeffekter, har det varit ett skönt tillfälle att lyssna på podcasts eller webbradio. Fingrarna hålls sysselsatta, samtidigt som kroppen får en chans att koppla av.

AgarIo-4

 

Agar.io är varken ett perfekt eller djupt spel, men det kan ge en stunds avkopplande tidsfördriv. Ibland är det också precis vad man behöver, särskilt nu i de stressiga decembertiderna när det kan vara svårt att skaka av sig dagens arbete och tempo. Ett enkelt spel att lära sig, men ett som det tar ett tag att bli bra på, samtidigt det krävs en gnutta tur tillsammans med skicklighet. Det är visserligen ett spel jag inte skulle uppmana personer med problem att sluta spela att undvika, eftersom det är enormt beroendeframkallande. Men har man tillräcklig viljestyrka att självmant kunna lägga det åt sidan efter en stund, kan man unna sig en match eller två. Eller tio…

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *